Genelec Community Forum has been archived

Thank you for all the years of Community discussions and activity!

The time has come for us to retire the community forums, but we will keep everything available for reading. There is a lot of valuable content written over the years, and you'll be able to access all of that. However, no new posts can be written, or old posts modified.

If you have questions, we recommend you use the Support function on the bottom right corner to contact our Customer Support directly.

Alternatively, if you wish to engage in a community discussion with other people, there are many active forums available. There is also an active, fan managed GENELEC COMMUNITY in Facebook, and many Genelec employees are active in the discussions there.

We are sorry for any possible inconvenience this may cause you, but we hope to hear from you through the other channels mentioned above.

Genelec Support

Message Boards

Olohuoneakustiikan parantaminen eli bassokorostuma kuriin

anttip, modified 10 Years ago.

Olohuoneakustiikan parantaminen eli bassokorostuma kuriin

Youngling Posts: 4 Join Date: 6/27/12 Recent Posts
Tuli hankittua Genelec 8040A:t ja nyt olisi tavoitteena saada toistokäyrät kuntoon. Korvani eivät ole treenatut, mutta kuitenkin bassojen korostuminen häiritsee kuuntelupisteessä eli takaseinässä kiinni olevassa sohvassa. Kun nojaan sohvan selkänojasta edes puoli metriä eteenpäin niin korostuma katoaa.

Koska olen amatööri kauitinmaailmassa ja en luota omiin korviini niin hankin Behringer ECM8000 mittamikrofonin Cross Spectrum Labsin kalibroimana. Ennen mittauksia kalibroin myös äänikortin (Line6 Toneport UX2). Mittaustulokset löytyvät osoitteesta: http://koti.mbnet.fi/apip/shared/genelec/calibration/

Mittaukset on tehty Room EQ Wizardilla. Kuvissa näkyy molemmat kanavat erikseen ja tulokset kun mikrofoni on siirretty kuuntelupisteestä n. 70cm eteenpäin. Tuloksia on tasattu 1/3 oktaavin verran helpomman luettavuuden saamiseksi. Useiden mittaustuloksien perusteella pyrin säätämään kaiuttimien dip switcheistä mahdollisimman tasaiset toistokäyrät, mutta parempiin tuloksiin en päässyt. Säädöt on nyt seuraavat: oikea kaiutin bass roll-off -6dB ja bass tilt -4dB sekä vasen kaiutin bass tilt -6dB. Vaikuttaisi siltä, että ongelmat ratkeaisivat ainakin osittain kun sohvaa saisi siirrettyä eteenpäin, mutta käytännön syistä tämä ei onnistu...

Yllämainitusta linkistä löytyy myös kuva huoneen muodoista. Tässä speksejä joista voisi olla apua: huoneen leveys 5.5m, syvyys 3.5m ja etäisyys kuuntelupisteestä kaiuttimiin 3.2 metriä. Kaiuttimen etäisyys toisistaan on 2.2 metriä. Kaiuttimet ovat 75cm korkean telineen päällä, n. 5cm irti seinästä. Takaseinä ja ikkunan puoleinen seinä on betonia, muut seinät ovat kipsilevyä. Sohvan takana takaseinällä on 240x120cm kokoinen alue Heradesign Superfine akustointilevyjä joilla pääsin eroon huoneen voimakkaasta kaikumisesta, mutta bassokorostumaan niistä ei ole apua. Levyt ovat reilut 3cm irti seinästä ja niiden takana on vain ilmaa, villat jätin asentamatta.

Miten parantaa äänentoistoa? Hankkimalla uuden huonekorjaimen sisältävän vahvistimen saisin varmaankin käppyrät parempaan uskoon, mutta jos äänentoisto halutaan hyväksi muuallakin kuin vain kuuntelupisteessä (sohvaan nojaten) niin miten edetä ilman hellasäröä? Pystyykö esim. akustointilevyjen taakse asentamaan jotain joka auttaisi? Tällä hetkellä käytössä on kaksi kaiutinta, mutta tarkoitus on laajentaa takaisin 5.0 järjestelmään.

Edit: Kuinka suora käyrän pitäisi olla, eli kuinka monta desibeliä eri taajuudet saavat heitellä, jotta sitä voitaisiin pitää hyvänä kotioloissa? Multa löytyy myös tasoittamattomat tulokset joissa on suuriakin piikkejä, mutta suuria piikkejä ei kuitenkaan ilmene alle 200 Hz taajuuksilla tai jotain. Nämä piikit lienevät ihan "normaaleja"?
ilkka-rissanen, modified 10 Years ago.

Re: Olohuoneakustiikan parantaminen eli bassokorostuma kurii

Yoda Posts: 2564 Join Date: 3/23/09 Recent Posts
Hei Antti,

Mittaustuloksesi näyttävät ihan järkeviltä ja sopivilla asetuksilla mitatuilta. Tasoittamattomissa mittauksissa näkyvät piikit ovat normaaleja. Ei ole olemassa tarkkoja vaatimuksia kotiäänentoiston laadulle, mutta ammattipuolen suosituksia voi käyttää hyvin pitkälle myös noissa ympäristöissä. Liitteenä ITU-R BS. 1116-1 perustuvia suosituksia taajusvasteen tasaisuudelle, jälkikaiutinta-ajalle ja taustamelulle.Kuten olet jo itse huomannut, matalien taajuuksien akustointi on erittäin hankalaa ja vaatii paljon ääntä imevää vaimennusmateriaalia. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että vaimennusmateriaalilla alkaa olla merkittävää vaikutusta, kun sen paksuus on vähintään 1/4 ääniaallon pituudesta. 5 cm paksulla akustiikkalevyllä voidaan siis vaikuttaa noin 1500 Hertsin yläpuolisiin taajuuksiin. Vaikutusaluetta voidaan laajentaa alaspäin kasvattamalla paneelin ja rajapinnan (seinän, katon jne.) väliin jäävää ilmarakoa. Vaimennusmateriaalia tulee olla myös tarpeeksi paljon suhteessa huoneen tilavuuteen.

Hyvää luettavaa ja valmiita tuotteita asiaan liittyen löytyy esimerkiksi:

http://gikacoustics.com/
http://www.realtraps.com/

Käytännössä sähköinen taajuusvasteen korjaaminen on paljon helpompaa ja tuottaa yleensä juurikin bassopäässä erittäin hyviä tuloksia. Tähän soveltuvia laitteita ja järjestelmiä on markkinoilla useita. Oletko jo tutustunut Genelecin DSP-pohjaisen huonekorjauksen mahdollistavaan tuotesarjaan?

http://www.genelec.fi/tuotteet/dsp-tuotteet/
anttip, modified 10 Years ago.

Re: Olohuoneakustiikan parantaminen eli bassokorostuma kurii

Youngling Posts: 4 Join Date: 6/27/12 Recent Posts
Sähköinen korjaus on käynyt myös mielessä, mutta sillä saisi korjattua vain tuon kuuntelupaikalle osuvan korostuman kun taas sitten "kaikkialla" muualla huoneessa bassot jäisivät ohueksi. Käsittääkseni akustoinnilla olisi paremmat mahdollisuudet saada tasaisempi toisto muuallekin kuin vain kuuntelupisteeseen. Vaikuttaa kuitenkin vähän siltä, että nykytilanteessa sähköinen korjaus lienee kuitenkin se ainoa toteuttamiskelpoinen ratkaisu...

Löytyyköhän mistään kunnollisia vertailutestejä Genelecin DSP:stä ja vahvistimella tehtävästä korjauksesta (esim. Audyssey)? En epäile Genelecin DSP:n laatua, mutta hieman kuitenkin arveluttaa toisiko se kiinteässä kotikäytössä riittävästi rahalle vastinetta - vahvistimen vaihdolla kun kuitenkin saa korjauksen kerralla kaikille kaiuttimille.

Kiitoksia vinkeistä ja linkeistä. Täytyy perehtyä noihin muihinkin mitattaviin arvoihin kuin vain taajuusvasteen tasaisuuteen.
ilkka-rissanen, modified 10 Years ago.

Re: Olohuoneakustiikan parantaminen eli bassokorostuma kurii

Yoda Posts: 2564 Join Date: 3/23/09 Recent Posts
On totta, että akustoinnilla saa vaikutuksen ulottumaan laajemmalle kuuntelualueelle. Mutta toisaalta voidaan pohtia, kuinka laadukas on esimerkiksi stereokuva hiemankaan kaiutinlinjan sivusta kuunneltuna? Onko täten tarvetta saada laadukas bassotoisto koko huoneeseen? Omat kokemukset bassotoiston sähköisestä korjauksesta ovat erittäin positiiviset kymmenistä eri tiloista (niin ammattistudioista kuin olohuoneista).

Ainakin kotimainen Hifimaailma-lehti on testannut sekä Genelecin DSP-huonekorjausta että eri AV-vahvistimien huonekorjausta, mutta ei välttämättä samassa numerossa.