Genelec Community Forum has been archived

Thank you for all the years of Community discussions and activity!

The time has come for us to retire the community forums, but we will keep everything available for reading. There is a lot of valuable content written over the years, and you'll be able to access all of that. However, no new posts can be written, or old posts modified.

If you have questions, we recommend you use the Support function on the bottom right corner to contact our Customer Support directly.

Alternatively, if you wish to engage in a community discussion with other people, there are many active forums available. There is also an active, fan managed GENELEC COMMUNITY in Facebook, and many Genelec employees are active in the discussions there.

We are sorry for any possible inconvenience this may cause you, but we hope to hear from you through the other channels mentioned above.

Genelec Support

Message Boards

8250 Power On buzzing

cutsdeep, modified 4 Years ago.

8250 Power On buzzing

Youngling Posts: 2 Join Date: 9/25/17 Recent Posts

Hello

I have a pair of 8250's that I've been using in the studio for about a year. Generally speaking I've been leaving them switched on 24/7. In an effort to reduce our colossal electricity bills, I'm now trying to get in the habit of turning things off over night.

Now that the Genelecs are going off, when I go to switch them on the morning, they both exhibit worrying behaviour. They both give a low level pop when powered on and the light goes orange to green. This might be normal but I don't like the pop sound. They both then generate a 'buzzing' or 'zipper' type sound that gradually fades over 10 seconds or so on the left speaker. The right hand speaker is worse, as the buzz stays until I've powered the speaker on several times, eventually it fades too. Both speakers then work as expected and sound fine.

I'm going AES into the speakers, but I tried this going analog as well and it was the same.

Does anyone have any ideas as to what is happening here? Appreciate any help!

Thanks.

 

 

 

jani-oksanen, modified 4 Years ago.

RE: 8250 Power On buzzing

Jedi Master Posts: 449 Join Date: 3/30/17 Recent Posts

Hello,

It is normal behavior, that the LED goes from orange to green when starting. It is also normal, that small "pop" sound comes from the monitor when turning on. However, this buzzing sound that fades away doesn't sound normal. Could you make a video clip showing this problem, and send it to our service e-mail? Also could you test to start the monitor without any signal cables attached, to see if there is any difference.

service@genelec.com

Best Regards,
Jani Oksanen
Factory Service Team

docent, modified 4 Years ago.

RE: 8250 Power On buzzing

Youngling Posts: 9 Join Date: 5/22/12 Recent Posts
Jani Oksanen:

Hello,

It is normal behavior, that the LED goes from orange to green when starting. It is also normal, that small "pop" sound comes from the monitor when turning on. However, this buzzing sound that fades away doesn't sound normal. Could you make a video clip showing this problem, and send it to our service e-mail? Also could you test to start the monitor without any signal cables attached, to see if there is any difference.

service@genelec.com

Best Regards,
Jani Oksanen
Factory Service Team

Hi,

I am experiencing, the same "buzzing" problem with one of my 8250. Buzzing is audible from all laoudspeakers (high & low). Tested all possible cables disconected, except

power suply   :-). No difference. During "buzzing", sound if played, is distorted. After 30-60 seconds buzzing desapears and all is working OK.

Regards

Wojciech Mazurkiewicz

 

jani-oksanen, modified 4 Years ago.

RE: 8250 Power On buzzing

Jedi Master Posts: 449 Join Date: 3/30/17 Recent Posts
 
Jani Oksanen:

Hello,

It is normal behavior, that the LED goes from orange to green when starting. It is also normal, that small "pop" sound comes from the monitor when turning on. However, this buzzing sound that fades away doesn't sound normal. Could you make a video clip showing this problem, and send it to our service e-mail? Also could you test to start the monitor without any signal cables attached, to see if there is any difference.

service@genelec.com

Best Regards,
Jani Oksanen
Factory Service Team

Hi,

I am experiencing, the same "buzzing" problem with one of my 8250. Buzzing is audible from all laoudspeakers (high & low). Tested all possible cables disconected, except

power suply   :-). No difference. During "buzzing", sound if played, is distorted. After 30-60 seconds buzzing desapears and all is working OK.

Regards

Wojciech Mazurkiewicz

 

Hi Wojciech,


I'm sorry to hear about this problem! Please fill service enquiry from link below, and we will contact you with further details and where you can have your monitors repaired.

https://www.genelec.com/customer-service

 

Best Regards,
Jani Oksanen
Factory Service Team
 

funball2000, modified 1 Year ago.

RE: 8250 Power On buzzing

Youngling Posts: 1 Join Date: 12/2/10 Recent Posts

Hello

 

I have been having the same problem with my 8250As as the others here. The buzzing started about 18 months ago and now lasts 1:20 on my right channel and 14:20 on my left channel. After that, both speakers appear to behave normally. I've submitted a support request through the Genelec website, but any guidance would be greatly appreciated.

 

Thanks

Jonathan Nesmith